Forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö (MTM)

Örebroprofessor i EU:s expertgrupp om framtidens energi

Oskarshamns kärnkraftverk på håll

Oskarshamn är ett av Sveriges tre kärnkraftverk.

Kan EU bli självförsörjande på uran till kärnkraftverk? Den frågan har Bert Allard, professor emeritus i kemi vid Örebro universitet, uppdraget att svara på tillsammans med andra forskare i en internationell expertgrupp inom EU.
– Jag hoppas också kunna bidra med fakta till debatten i Sverige som i många delar är onyanserad och starkt polariserad, säger han.

Analysen av energiförsörjningen utifrån ett säkerhetsperspektiv, ”Security of Sustainable European Supplies”, är ett så kallat program inom ”European Academies Science Advisory Council” som samlar akademiker från EU-länderna, Norge, Schweiz och Storbritannien för att ge oberoende råd baserad på vetenskap till europeiska beslutsfattare. Organisationens grundades 2001 av svenska Vetenskapsakademin.

Bert Allard är en av två svenska ledamöter i en grupp av 28 forskare från 21 länder från en rad vetenskapsområden – samhällsvetare, ekonomer, statistiker, tekniker, naturvetare och miljövetare. Expertgruppen ska sammanställa en analys av energiförsörjningen i EU ur ett säkerhetsperspektiv och komma med en rapport tidigt nästa år.

Uran som bränsle i kärnkraftverk och så kallade strategiska metaller, som är råvara i tillverkningen av batterier, är utgångspunkten för forskarnas analyser. Litium är en av de dessa metaller.

Porträtt Bert Allard

Bert Allard

– Mitt bidrag är att göra en analys av förekomsten av uran och strategiska metaller inom EU och möjligheten för EU att bli självförsörjande. I uppdraget ska jag analysera både fördelar och nackdelar, säger han.

Tjeckien är idag det enda land i EU som bryter uran. Den allra största delen importeras till EU-länder från länder som Kazakstan, Niger och Kanada.

Sverige har en av de största förekomsterna av uran i Europa och stora fynd av många av de sällsynta metaller och mineraler som efterfrågas i den gröna omställningen.  Bert Allard ska göra samma typ av analys som för uran av hur EU-länderna ska kunna utvinna dessa metaller - och identifiera fördelar och nackdelar.

Expertgruppens rapport tidigt nästa år sammanställer styrkor, svagheter, möjligheter och hot kopplat till energiförsörjningen inom EU.

– Den ska ge faktaunderlag och belysa både möjligheter och risker, med sikte på att vara rådgivande för den framtida energipolitiken inom EU, säger Bert Allard.

Han hoppas alltså att rapportens slutsatser ska kunna bidra till debatten i Sverige.

Text: Maria Elisson