Aktuellt
-
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period.
-
Debattartikel av Örebroforskare till FN:s möte om att reglera plast
För att möta hotet från plastföroreningarna måste vi bedöma plastens hälsorisker på ett nytt sätt - för att kunna reglera produktionen och tillsatserna. Forskare, beslutsfattare och industrin måste alla ta sitt ansvar.
-
Fristående organisationer spelar viktig roll för utfasning av PFAS
Svenska företag behöver sluta använda PFAS och för det krävs fungerande regelverk. En viktig del för att de ska lyckas är inofficiella mellanhänder som arbetar mellan företag och myndigheter. Det visar forskning vid Örebro Universitet.
-
Masterprogrammet öppnade för forskarstudier i Örebro: ”Här får du både stadsliv och natur”
Möjligheten att kombinera sitt intresse för miljö och kemi – och Örebros centrala läge mitt i Sverige lockade Welmoed Nauta från Nederländerna till Örebro universitet. – Jag älskar att kunna kliva ut genom dörren och vara i naturen, säger hon.
-
Höga nivåer av PFAS-kemikalier i juice och fruktpuré för barn
Det finns höga nivåer av så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en ny studie av Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre.
-
Örebroprofessor i EU:s expertgrupp om framtidens energi
Kan EU bli självförsörjande på uran till kärnkraftverk? Den frågan har Bert Allard, professor emeritus i kemi vid Örebro universitet, uppdraget att svara på tillsammans med andra forskare i en internationell expertgrupp inom EU.
-
”Så här långt går omställningen i gamla hjulspår”
– Ingenjörer är helt fantastiska på att hitta lösningar men de är riktigt dåliga på att se konsekvenserna. Vi måste jobba tillsammans – tvärvetenskapligt och proaktivt, säger Åke Bergman, seniorprofessor vid Örebro universitet. Han deltog i Uppsala...
-
Förbränning av avloppsslam ökar möjligheten att återvinna fosfor
Idag används avloppsslam från reningsverk som gödningsmedel direkt på åkrar. Att förbränna slammet först är bättre för miljön – och ökar möjligheten att återvinna den värdefulla fosforn. Det visar Charlotte Nilsson i sin avhandling i kemi vid Örebro...
-
Här skapar studenterna en egen odlingsträdgård
Just nu växer en odlingsträdgård fram på Örebro universitet. Bakom projektet står studenter vid Miljövetenskapligt program, Hållbara livsmedelssystem.
-
”En plats där vi kan testa nya metoder för hållbar utveckling”
– Området runt Hjälmaren passar bra eftersom det är en spegel av Sverige men på en mycket mindre yta, säger Stefan Karlsson, professor i kemi vid Örebro universitet. Han är en av forskarna som varit med i arbetet som ligger till grund för att Örebro...