This page in English

Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS)

Innovation, musik och AI när Music Tech Fest intog Örebro universitet

Music Tech Fest.

Under lördagskvällen fick deltagarna redovisa sina resultat av den två dagar långa workshopen.

Ett 70-tal musiker, AI-forskare och studenter möttes på Örebro universitet i helgen för att skapa innovation på temat ”Humans in da loop – AI + musik = sant”.
– För mig personligen visar det här eventet vad som kan komma ut ur tvärvetenskaplig interaktion. Deltagarnas kreativitet och öppenhet var fantastisk, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet.

Music Tech Fest, MTF, är ett internationellt event som drivs av den digitala innovatören Michela Magas och den tidigare professorn och musikproducenten Andrew Dubber. Tanken är att sammanföra musikindustri och akademi och skapa en kreativ plats för nytänkande och innovation.

Music Tech Fest AI Lab

En av delarna i Music Tech Fest var "AI lab", där AI-forskare från universitet deltog.

I Örebro hade eventet två spår, dels ”AI lab” där ett antal AI-forskare från Örebro universitet deltog, dels ”Trackathon” där bland andra Graham Massey, grundare av det brittiska bandet 808 State, Tim Larsson, låtskrivare och producent från Örebro, och Niclas Molinder, låtskrivare och grundare av musiktjänsten Auddly, fanns med.

– Jag har varit på ett antal Music Tech Fests genom åren, så jag är en del av den familjen. Men det här är första gången som jag själv är involverad i ett trackathon. Jag har varit en musikproducent i över 30 år, så jag hoppas kunna vara en mentor åt studenterna, säger Graham Massey.

”Nytänkande kommer av att olika discipliner möts”

Han hade tagit fram ett antal ljudspår som studenterna fick använda som utgångspunkt för sina låtar under Trackathon. Förutom att inspirera studenterna, räknade Graham Massey med att även själv bli inspirerad.

Graham Massey.

Den brittiske artisten och musikproducenten Graham Massey var en av deltagarna.

– Jag är väldigt intresserade av nya idéer inom musik. Det som är så bra med Music Tech Fest är att man sammanför hela spektrumet av människor som jobbar med musik; från innovatörer, advokater och företag till artister. Ofta jobbar människor bara med sin nisch och har inte så mycket kontakt med personer från andra nischer, men här får alla mötas och arbeta tillsammans. Nytänkande kommer av att olika discipliner möts. Jag kommer alltid ut med 500 nya idéer efter Music Tech Fest, säger han.

Tim Larsson, som är en del av låtskrivarteamet Play Production, fanns på plats för att coacha studenterna i låtskrivandet.

– Det är roligt med nya saker och jag upplever att möten mellan människor kan kicka i gång saker som är sjukt spännande. Jag gillar också det här att man kör så intensivt, jag upplever att många låtar skrivs bättre under press.

Har du varit med om att kombinera AI och musik tidigare?

– Aldrig, så jag är oerhört spänd över att få se vad som kommer ut av det här.

”Gör att fler upptäcker Örebro som musikstad”

Även Åke Lundström, vd för Live at heart, fanns med under Music Tech Fest. Han ser eventet som ett sätt att stärka Örebro som musikstad.

– Vi tycker att det är jättebra att Music Tech Fest har kommit hit till Örebro. Ju fler sådana här event som vi plockar hit gör att fler upptäcker Örebro som musikstad, men också att de musiker som finns här får en chans att träffa hela världen på plats, utan att själva behöva åka iväg.

Två av deltagarna under Music Tech Fest.

Steffen Cantillo från Colombia och Furkanol Islam från Bangladesh deltog i MTF AI lab.

Studenten Steffen Cantillo från Colombia läser en master i robotik och artificiell intelligens och passade på att delta i MTF AI labs.

– Att försöka integrera musik med AI lät väldigt intressant, tyckte jag. Jag har sett exempel på hur man kan generera texter med hjälp av AI. Det fångade mitt intresse och jag kände att jag vill veta mer och se ”how deep the rabbit hole goes”, säger han och fortsätter:

– Dels är det här en chans att få se mer av teknologin och veta vad vi ger oss in på för karriär. Dels får vi se en del av musikscenen, hur den kan utvecklas och integreras i olika saker som till exempel AI. Det är också roligt att se att alla kommer hit med ett gemensamt mål, oavsett vilken bakgrund man har. Olikheter gör oss starkare, säger Steffen Cantillo.

Två av deltagarna under MTF.

Eyrún Prastardóttir, datavetare från Island, och Londonbon Tim Yates, musiker.

”Den nivå av expertis som finns här är inte lätt att samla”

Vid lunchen på fredagen hamnade Eyrún Prastardóttir, utvecklare och datavetare från Island, och Tim Yates, musiker från England, runt samma bord och inledde en lång diskussion.

– Vi har just stått och pratat om det här med att kombinera AI med musik i två timmar, skrattar de.

Tim Yates är en av personerna bakom innovationen Loopfree, ett tillgänglighetsprogram som gör det enklare att skapa musikslingor trådlöst vid exempelvis liveframträdanden. Loopfree utvecklades under fjolårets Music Tech Fest i Stockholm.

Loopfree.

Tim Palm, en av skaparna till Loopfree.

– Från min synvinkel är det alltid intressant att se vilka möjligheter som finns för att vidareutveckla Loopfree. Det är därför jag är här, för att träffa alla olika människor från olika discipliner och bakgrunder och se hur de använder AI. På så vis kanske jag kan hitta sätt att själv använda det i mitt arbete. Den nivå av expertis som finns här är inte lätt att samla på ett och samma ställe, säger Tim Yates.

Eyrún Prastardóttir håller med.

– MTF är en fantastisk arena att möta nya människor med olika bakgrund på. Alla vill dela med sig och lära av varandra.

”Ett par riktigt bra innovationer kom ut ur eventet”

Efter att ha varvat föreläsningar, workshops och konserter fick deltagarna sedan redovisa sina resultat under lördagskvällen. Efteråt kunde Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet, konstatera att Music Tech Fest blev ett lyckat event.

Amy Loutfi och Michela Magas.

Amy Loutfi och Michela Magas.

– Det var ett par riktigt bra innovationer som kom ut ur eventet. Temat ”Humans in da loop”, som handlar om hur teknologi och människor interagerar, passade bra för alla idéer som kom fram, säger hon och avslutar:

– MTF var verkligen en ny upplevelse att lära sig från och för mig personligen visar den vad som kan komma ut ur tvärvetenskaplig interaktion. På sätt och vis var MTF till och med bättre än jag hade förväntat mig. Deltagarnas kreativitet och öppenhet var fantastisk, så jag tycker att vi till nästa gång borde vi försöka få så många studenter som möjligt från alla olika discipliner att delta.

Läs mer om Music Tech Fest här.

Text: Jesper Eriksson
Foto: Jesper Eriksson och Isabell Borgencrantz