Amy Loutfi blir ny programdirektör för miljardsatsningen WASP
Amy Loutfi blir ny programdirektör för det största enskilda forskningsprogrammet i Sverige, WASP. Foto: Jesper Eriksson
I januari 2025 tillträder Amy Loutfi som programdirektör för WASP efter Anders Ynnerman.
Loutfi är professor i datavetenskap och vicerektor för AI på Örebro universitet, och har ett omfattande engagemang för strategiska frågor inom AI för hela Sverige.
Det här är WASP
WASP är det största enskilda forskningsprogrammet i Sverige.
Programmet som startade 2015 är en kraftfull satsning på grundforskning, forskarutbildning och rekrytering inom autonoma system, mjukvaruutveckling och AI och finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med 4,9 miljarder kronor. Målsättningen är att rekrytera 80 ledande forskare, examinera 600 doktorer, varav 150 industridoktorander. Ambitionen är att lyfta Sverige till en ledande position inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara.
– Jag är väldigt tacksam över förtroendet och är redo att axla rollen som programdirektör för WASP, Sveriges största forskningsinitiativ. Programmet har en transformerande möjlighet att driva meningsfulla framsteg inom AI, autonoma system och mjukvara genom excellent forskning, och genom att bygga broar mellan akademi och industri. Vi kan verkligen göra skillnad för samhället och näringslivet, säger Amy Loutfi.
Amy Loutfi, utbildad civilingenjör i Kanada, fick sin doktorsexamen i datavetenskap i Sverige 2006, och har sedan dess utvidgat sina forskningsintressen till att inkludera områdena maskin-perception och människa-robotinteraktion. År 2020 valdes hon till ledamot inom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och är idag en Wallenberg Scholar. Hon har i flera år varit aktiv inom WASP, senast i sin roll som direktör för rekrytering.
– Jag har erfarenhet av att kombinera praktisk, vetenskaplig forskning med strategisk forskningsledning, vilket tillför ett unikt perspektiv som krävs för att leda komplexa initiativ som WASP, säger Amy Loutfi.
Amy Loutfi kommer att vara placerad vid Linköpings universitet i sin roll som programdirektör. Hennes huvudarbetsgivare kommer fortsatt vara Örebro universitet och forskningsverksamheten kommer att drivas vid både Linköpings och Örebro universitet.
– Vi är mycket glada och stolta över att professor Amy Loutfi får det viktiga uppdraget som ny programdirektör för WASP. Hon kommer därmed vara verksam vid både Linköpings och Örebro universitet, vilket också kommer att stärka samarbetet kring AI-forskningen mellan våra båda lärosäten, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.
Anders Ynnerman lämnar fem händelserika år bakom sig
Anders Ynnerman, som nu lämnar posten som programdirektör, tillträdde i juli 2020 och har många milstolpar att se tillbaka på och vara stolt över.
– Det har varit otroligt givande att leda WASP under fem händelserika år. En växande forskarskola, ett stort antal forskarrekryteringar till Sverige och en kraftig satsning på starka forskarkonstellationer och samverkan med andra forskningsprogram är ett axplock av det vi åstadkommit. Vi ser nu hur WASP har blivit en stark aktör inom utvecklingen av AI i Sverige och katalyserar samverkan mellan akademi, industri och samhälle, säger Anders Ynnerman.
I januari blir Ynnerman ordförande för WASP, en ny roll han ser fram emot.
– Jag ser mycket fram emot att fortsätta utveckla programmet som ordförande i WASP:s styrelse och därmed bistå Amy Loutfi med min erfarenhet av att driva WASP, säger Anders Ynnerman.
Accelerera Sveriges akademiska framgångar
Som ny programdirektör vill Amy Loutfi fokusera på WASP:s snabba tillväxt och den betydelse det får för Sveriges akademi, industri och samhällsomvandling:
– Tack vare Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har det skett en betydande förändring inom AI, autonoma system och mjukvara i Sverige sedan 2015. WASP går nu in i sitt tionde år med en otrolig drivkraft. Vår plan framåt är att fortsätta accelerera, och fortsätta arbeta för ökad synlighet. Snart lanseras nya initiativ inom WASP som kommer att ge en ny skjuts för Sveriges akademiska framgångar.