Molekylär Akvatisk Toxikologi
Om gruppen
Gruppuppgifter
Kontaktperson
Forskningsämne
Forskningsmiljöer
Forskargruppen Molekylär Akvatisk Toxikologi (MAT) fokuserar på att undersöka de molekylära mekanismer som driver de toxikologiska reaktionerna hos akvatiska ekosystem som utsätts för olika miljöstressorer. I en tid där långlivade och nya föroreningar, såsom tungmetaller, PFAS, komplexa kemiska blandningar och mikroplaster, tillsammans med klimatförändringsförhållanden utgör betydande risker för vilda djur och människor, syftar vår forskning till att ge en heltäckande förståelse för hur dessa olika miljöstressorer påverka vattenlivet på molekylär, cellulär, organism- och ekosystemnivå. Genom att integrera molekylära verktyg, ekotoxikologi och ekologi kopplar vi samman specifika biologiska funktioner med bredare ekologiska och hälsomässiga resultat.
Vår forskning fokuserar på de långsiktiga effekterna av föroreningar, med hjälp av zebrafisk som en nyckelmodellorganism på grund av de genetiska och fysiologiska likheterna som de delar med människor. Detta gör det möjligt för oss att inte bara bedöma miljöföroreningars inverkan på akvatiska ekosystem utan också att undersöka dess potentiella konsekvenser för människors hälsa. För undersökningen bakom cellulära och subcellulära effekter använder vi olika bioanalyser och nya metoder som använder olika cellinjer. Vi är särskilt intresserade av att förstå de synergistiska och antagonistiska effekterna av kemiska blandningar i komplexa miljöprover, såsom sediment, och deras inverkan på molekylära processer i vattenlevande arter under klimatförändringsförhållanden. Dessutom undersöker vår forskning om miljöepigenetik hur föroreningar kan påverka genuttryck genom epigenetiska förändringar som kan överföras i generationer. Detta ger kritiska insikter om hur föroreningar påverkar både nuvarande och framtida befolkningar, med viktiga konsekvenser för anpassning och evolution.
För detta använder vi banbrytande tekniker som genuttrycksanalys, epigenetisk profilering och metagenomik för att bedöma de toxikologiska effekterna av föroreningar på molekylär nivå. Vi använder bioackumuleringsanalyser och precisionsverktyg som ICP-MS för att kvantifiera giftiga ämnen i vävnader och sediment, samtidigt som vi använder maskininlärning för att identifiera biomarkörer som förutsäger långsiktiga och transgenerationella effekter av kemisk exponering. Fältstudier är en avgörande del av vår forskning, vilket säkerställer vår forsknings miljörelevans och vi validerar intressanta resultat med kontrollerade laboratorieexperiment för att avslöja detaljerade mekanistiska insikter.
Genom samarbeten med internationella forskningsinstitutioner, tillsynsorgan och industripartners strävar vi efter att överföra vår forskning till strategier för miljöskydd, förbättra riskbedömningar och informera beslutsfattare. Resultaten av vårt arbete bidrar till miljöskyddet och har konsekvenser för människors hälsoriskbedömningar. Genom att ta itu med de långsiktiga effekterna av föroreningar på ekosystemen bidrar vi till globala hållbarhetsmål och ger insikter som hjälper till att förhindra de negativa konsekvenserna av föroreningar för framtida generationer.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Att planera för vattenutmaningar i det hållbara samhällsbyggandet (WATCH)
- CoLiBRI - Cobalt and Lithium speciation, toxicity, and Bacterial community Regulations at the sediment-water-Interface
- Dechiffrera sameffekterna av svar på klimatförändringar och perfluoralkylämnen på zebrafisken
- Fish & Cocktails
- Mixture-Risk
- RESPONSE - Towards a risk-based assessment of microplastic pollution in marine ecosystems
- SEASON - Säsongsvariationers betydelse för distribution, tillgänglighet och toxicitet för kemiska föroreningar vid gränsytan mellan sediment och vatten
- Transgenerational Effects of Pollutants