This page in English

Teman under AI-dagarna på Örebro universitet

AI-dagarna.

Välkommen till AI-dagarna på Örebro universitet där du får möjlighet att ta del av vår samlade kunskap om artificiell intelligens (AI). Under veckan kommer vi att utforska olika teman som fokuserar på hur vi kan lösa samhällsproblem med hjälp av AI. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Dag: Tisdag förmiddag, 15 oktober

Lokal: Innovasalen i Labbet.

Temaansvarig: Jennifer Renoux, forskare i datavetenskap.

Språk: Engelska.

Seminariet består av tre presentationer, följt av en paneldiskussion. Under diskussionen har publiken möjlighet att ställa frågor till talarna. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

09:00 - 09:10 - Välkommen (Jennifer Renoux, ORU)
09:10 - 09:40 - Sustainability of Generative AI (Petra Jääskeläinen)
09:45 - 10:15 - Data Analysis for Environmental Change Monitoring (Andrea Nascetti, KTH)
10:20 - 10:50 - Projektet Green-AI (Amy Loutfi, ORU)
10:50 - 11:05 - Paus
11:05 - 11:50 - Paneldiskussion (Samtliga talare, moderator: Jennifer Renoux)
11:50 - 12:00 - Sammanfattning (Jennifer Renoux)

Talare

Petra.

Petra Jääskeläinen

Petra är doktorand och forskare inom kritisk design vid avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign, och  vid skolan för elektroteknik och datavetenskap på KTH, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hennes forskning fokuserar på hållbarhet och etik inom kreativ AI / AI-konst. Hennes forskningsstudier har fokuserat på att använda spekulativa metoder och studera föreställningar, med målet att förstå de värderingar som integreras i designen av AI-konstteknologier.

Andrea.

Andrea Nascetti

Dr. Andrea Nascetti är forskare vid avdelningen för samhällsplanering och miljö vid KTH, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hans forskning fokuserar på jordobservation och fjärranalys, datorseende och maskininlärning, samt GIS och geospatiala data.

Amy.

Amy Loutfi

Amy Loutfi är professor i datavetenskap vid Örebro universitet och leder forskningsgruppen AASS Machine Perception och Interaction Lab. Hennes forskning omfattar maskinperception, där AI-metoder som maskininlärning används för tolkning av sensordata, samt människa-robot-interaktion med hjälp av både helt autonoma och fjärrstyrda robotar.

Dag: Tisdag eftermiddag, 15 oktober

Lokal: Innovasalen i Labbet.

Temaansvarig: Johan Petersson, pedagogisk utvecklare.

Språk: Svenska.

Seminariet bygger på diskussion och erfarenhetsutbyte i smågrupper. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

13:00 - 13:30 - Har AI någon plats i utbildning? - Johan Petersson. Diskussion och erfarenhetsutbyte i grupper. 
Paus
13:45 - 14:15 - AI in Music Education – Friend or Foe? - Sam de Boise. Diskussion och erfarenhetsutbyte i grupper.
Paus
14:30 - 14:45 - Mer lektionsdiskussion med ChatGPT? - Johan Petersson.
14:45 - 15:15 - Workshop: Prompting med generativ AI.
15:15 - 16:00 - Diskussion och erfarenhetsutbyte.

Beskrivning

AI + skola = sant?

Varmt välkommen att vara med och delta aktivt under en eftermiddag i utbildningens tecken! Under denna eftermiddag kommer korta inspirerande inslag varvas med diskussion och erfarenhetsutbyte. Varje pass är fristående och du är välkommen att vara med under hela eller delar av eftermiddagen. Passet leds av Johan, Johan och Sam.

Talare

Petra.

Johan Petersson

Pedagogisk utvecklare med inriktning mot Artificiell intelligens vid Örebro universitet. Han är gymnasielärare i botten och uppdraget som nu ligger på hans roll är att stärka kompetensen inom AI hos undervisande personal här. En fråga som han ofta ställer sig är ”Vad behöver var och en kunna om AI?”. Under passet talar han på temat ”Har AI någon plats i utbildning?”

Andrea.

Sam de Boise

Docent i musikvetenskap och undervisar framför allt inom de musikvetenskapliga och musikpedagogiska programmen vid Örebro universitet. I sin undervisning fokuserar han bland annat på filosofiska frågor kring hur AI påverkar musikbranschen, musikers arbete och publikens uppfattning av musiken. Under passet kommer han att tala på temat ”Musik & AI – Friend or Foe?”

Amy.

Johan Petersson

Arbetar som lektor i Informatik vid Örebro universitet. Han brinner för studentaktiv undervisning och har erfarenhet av direkt användning av generativ AI i klassrummet. Under passet kommer han att tala på temat ”Mer lektionsdiskussion med ChatGPT?” samt dela med sig av några konkreta exempel och idéer.

Dag: Onsdag förmiddag, 16 oktober.

Lokal: Innovasalen i Labbet och Robotlab.

Temaansvarig: Todor Stoyanov, universitetslektor i datavetenskap.

Språk: Engelska.

Seminariet bygger på presentationer från industriföretag och forskare, samt ett interaktivt pass där olika automationsteknologier visas. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

09:00 - 09:10 – Välkommen och program (Todor Stoyanov)

09:10 - 09:35 – Matteo Iovino (ABB) - Beteendeträd (Behavior trees) verkar hemska; varför använder folk dem? I detta föredrag kommer Matteo att presentera sitt arbete med beteendeträd för robotprogrammering och integration i Wallenberg Autonomous Systems Program Research Arena (WASP-WARA) Robotics.

09:35 - 09:50 – Urban Wikman (Algoryx) - Simulation i kärnan av robotinlärning. I detta föredrag kommer Urban att presentera fysiksimulatorn AGX Dynamics och motivera varför noggranna simuleringar är så viktigt vid robotinlärning och sim2real-överföring.

09:50 - 10:15 – Yuxuan Yang (ORU) - Att lära sig manipulera formbara objekt. I detta föredrag kommer Yuxuan att diskutera utmaningarna med att manipulera formbara linjära objekt och presentera några lösningar som utvecklats under hans doktorandstudier.

10:15 - 11:15 – Labbrundtur och mingelfika. Plats: Robotlabbet (även nedanstående föredragning sker där)

11:15 - 11:45 – Martin Magnusson (ORU) - 25 år av integration mellan robotik och AI vid Örebro universitet. I detta föredrag kommer Martin att ta en retrospektiv titt på en av de viktigaste forskningsinriktningarna vid Örebro universitet: hur kan vi bygga smartare robotar genom att integrera AI-tekniker? Vi kommer att se några av de tidiga exemplen på AI-system utvecklade vid ORU sedan forskningsinriktningens etablering 1997 och ta en spekulativ titt in i framtiden.

11:45 - 12:00 – Diskussion och avslutning.

Talare

Petra.

Matteo Iovino

Projektledare för Wallenberg Autonomous Systems Program (WASP) Research Arena Robotics och forskare vid ABB Corporate Research. Matteo tog en doktorsexamen i robotik från KTH i juni 2023. Hans avhandling och forskningsarbete har fokuserat på att använda beteendeträd för att representera robotprogram, särskilt med hjälp av maskininlärning och inom ett samarbetsrobotik-sammanhang.

Andrea.

Urban Wikman

Affärsutvecklingschef på Algoryx Simulation, med fokus på forsknings- och utvecklingsarbete som sammanför simuleringsverktyg, AI och maskininlärning. Urban har lång erfarenhet av att utveckla och implementera simuleringslösningar för en mängd olika industrier, med senaste arbetet inriktat på att använda simulering för att träna maskininlärningsagenter.

Amy.

Yuxuan Yang

Postdoktor vid Autonomous Mobile Manipulation-labbet på Örebro universitet, där han arbetar med automationslösningar för robotik inom underjordsgruvdrift. Hans doktorsarbete fokuserade på att använda maskininlärning för att representera deformerbara objekt, med särskilt fokus på kablar och rep. Yuxuan har utvecklat både styr- och perceptionsalgoritmer för deformerbara objekt och har lång erfarenhet av att träna AI-system i simuleringar och implementera dem i verkliga problem.

Petra.

Martin Magnusson

Universitetslektor i datavetenskap och ledare för Center for Applied Autonomous Sensor Systems vid Örebro universitet, som sysselsätter över 70 forskare inom AI och robotik. Martin har en lång erfarenhet av att utveckla perceptionsalgoritmer för olika robotiktillämpningar och har varit involverad i mycket av det banbrytande vetenskapliga arbetet som har kommit från AASS under de senaste 25 åren.

Dag: Onsdag eftermiddag, 16 oktober.

Lokal: Innovasalen i Labbet.

Temaansvarig: Marcus Krantz, forskare i biomedicin, och Pedro Zuidberg dos Martires, biträdande lektor i datavetenskap. 

Språk: Svenska och engelska.

Träffa forskare som arbetar i gränslandet mellan AI och hälsa och vård!

Vi erbjuder ett mötesforum med forskare som arbetar för att stärka vården och förbättra vår hälsa med hjälp av artificiell intelligens. Möt och samtala med forskarna i en utställning som presenterar pågående projekt från Örebro universitet och/eller Universitetssjukhuset Örebro.

Parallellt kommer vi att ge en introduktions- och översiktsföreläsning som går vid två olika tider på svenska och en på engelska. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

13:00 - 18:00 – Mötesforum: AI i hälsa och vård. I mötesforumet träffar ni forskare som bland annat arbetar med prediktiv hälsoövervakning, medicinsk bildanalys, simulering av celler för bättre förklarings- och behandlingsmodeller och utbildning inom artificiell intelligens för blivande läkare. (Visual Lab, labbet)

Under eftermiddagen erbjuder vi en introduktions- och översiktsföreläsning vid tre olika tider:
13:15 – Föreläsning (Svenska): AI i hälsa och vård (Innovasalen, labbet)
15:15 – Föreläsning (Engelska): AI i hälsa och vård (Innovasalen, labbet)
17:15 – Föreläsning (Svenska): AI i hälsa och vård (Innovasalen, labbet)

Talare

Andrea.

Marcus Krantz

Forskare i systembiologi vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro Universitet. Tidigare var han gruppledare vid Humboldt-Universität zu Berlin där han utvecklade rxncon, ett system för att kunna modellera storskaliga cellulära signalnätverk. Huvudfokus i hans forskning ligger på att förstå hur celler bearbetar information och använder informationen för att anpassa sitt beteende till växlande omständigheter och signaler.

Dag: Torsdag förmiddag, 17 oktober.

Lokal: Labbet.

Temaansvarig: Carolina Wittenfelt, projektledare.

Språk: Svenska och engelska

Under seminariet får besökarna uppleva hur AI kan användas inom konstnärliga uttryck och kreativitet. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

09:00 - 09:30 - "Multimodal AI – when AI uses all of its sense", med Amy Loutfi, professor i datavetenskap. (engelska)

09:30 - 10:00 - AI:s inverkan på musikskapande. Vid Musikhögskolan diskuteras hur musikskapare kan förhålla sig till AI. Anders Ekman och Peter Knudsen, universitetslektorer på Musikhögskolan, ger olika perspektiv på hur AI påverkar yrket och den kreativa processen. (svenska)

10:30 - 11:00 - En paneldiskussion om AI, konst och kreativitet som utforskar hur artificiell intelligens omformar det kreativa landskapet. Experter från olika ämnen utforskar gränslandet mellan mänsklig kreativitet och AI-drivna verktyg. Diskussionen tar upp innovation, konstnärernas förändrade roll, etiska konsekvenser och kreativitetens framtid i en värld där maskiner kan skapa konst. Deltagarna kommer att få insikter i både möjligheterna och utmaningarna med AI inom konsten. Med Amy Loutfi, Naturvetenskap och teknik, Anders Ekman, Musikhögskolan, Anders Björkvall, Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap, och Anders Crichton-Fock, Restaurang- och hotellhögskolan. (svenska)

11:00 - 12:00 - "Whose Alter Ego?" med Jessica Andrenacci. En dansföreställning där en dansare och en robot på scen interagerar för att ifrågasätta identiteten hos både människor och roboten samt deras relation. Är roboten dansarens alter ego, eller vice versa? Med en efterföljande diskussion om samarbetet i projektet. (engelska)

Medverkande

Amy.

Amy Loutfi

Amy Loutfi är professor i datavetenskap vid Örebro universitet och leder forskningsgruppen AASS Machine Perception och Interaction Lab. Hennes forskning omfattar maskinperception, där AI-metoder som maskininlärning används för tolkning av sensordata, samt människa-robot-interaktion med hjälp av både helt autonoma och fjärrstyrda robotar.

Petra.

Anders Ekman

Anders Ekman undervisar på Musikhögskolan i songwriting, musikproduktion, arrangering, komposition, musikteori, gehör och musikvetenskap. Han är aktiv kompositör, arrangör och musiker och har skrivit och arrangerat för ett flertal orkestrar, ensembler och projekt i Sverige samt spelat i olika konstellationer och genrer både i Sverige och internationellt.

Petra.

Peter Knudsen

Peter Knudsen har en pedagogexamen inom afroamerikansk tradition vid Musikhögskolan i Göteborg samt en masterexamen i jazzmusik ifrån KMH i Stockholm. I sitt masterarbete ”Sagas of the Present” (2013) undersöker han den kreativa processen i att komponera och arrangera musik för en jazzoktett.

Andrea.

Jessica Andrenacci

Jessica är född i Porto San Giorgio, Italien och har studerat vid Music, Art & Show Institutet, interdisciplinär högre utbildning i scenkonst i Milano. I dag frilansar hon och jobbar som dansare bland annat för Magma Dance, koreograf Helena Franzén och för Gala Dance Bergslagen, koreograf Ellinor Ljungkvist. Foto: AnnMari Skrifvare.

Amy.

Pepper

Pepper är en social robot som är designad för att interagera med människor genom röstigenkänning och ansiktsuttryck. Foto: Peter Nitsche.

Dag: Torsdag eftermiddag, 17 oktober.

Lokal: Labbet.

Språk: Svenska och engelska.

Seminariet kommer att visa hur Örebro universitets forskning inom AI kan komma till nytta för och med våra samarbetspartners. Föreläsningen gästa av representanter från Örebro universitets strategiska samarbetspartners från Epiroc, Saab och SCB, samtidigt som ni får möjlighet att träffa flera i minimässan och höra om konkreta exempel. Alla föreläsningar och seminarier är öppna och ingen anmälan krävs. Du behöver inte delta under hela temat, utan kan välja de pass som intresserar dig.

Program

12:30 - 17:00 - Minimässa i Visual Lab. Ta del av konkreta exempel på samverkan. Utställare:
Electrification Hub.
Visual Lift.
Örebro airport.
Ett sammankopplat Örebro.
SCB.
Innovationskontoret och Entrepreneur in residence.
Industridoktorander i samarbete med strategiska samverkanspartners.
Studentuppdrag och Forskaruppdrag.
Smarter - AI-kurser för yrkesverksamma.

14:15 - 14:30 - Samverkansplattformen inom AI och robotik, med Camilla Ulvmyr. (svenska)

14:30 - 15:00 - Swedish Metals and Minerals, med Lotta Sartz, Örebro universitet, och Mikael Ramström, Epiroc. (svenska)

Paus - fika och minimässa

15:30 - 16:00 - AI.ALL, med Anna Töndel, Örebro universitet, och samverkanspartners. (svenska)

16:00 - 16:30 - SCB + Örebro universitet = Balsam, med Andreas Persson, Örebro universitet, och Jakob Engdahl, SCB. (svenska)

16:30 - 17:00 - Paneldiskussion, moderator Amy Loutfi. (svenska)

Talare

Andrea.

Camilla Ulvmyr

Camilla Ulvmyr leder verksamheten inom samverkansplattformen AI Impact Lab vid Örebro universitet. Camilla har även rollen som nodansvarig för Örebro inom AI Sweden. AI Impact Lab är Örebro universitetets samverkansplattform för AI, artificiell intelligens, med syfte att föra samman akademi, företag och offentliga verksamheter för att tillsammans accelerera kunskapsöverföring och implementering av AI. 

Amy.

Lotta Sartz

Lotta Sartz är projektledare vid Örebro universitet och ansvarar för Swedish Mining Innovation Bergslagen. Hon har tidigare arbetat med forskning och undervisning inom kemi, med fokus på gruvor, metaller och mineral. Lotta har erfarenhet av projekt kring efterbehandling av gruvavfall och utvinning från sekundära råmaterial. Hon är även engagerad i att öka intresset för naturvetenskap i skolan och främja förståelsen för behovet av metaller och mineraler.

Amy.

Anna Töndel

Anna Töndel är projektsamordnare vid Örebro universitet och arbetar nära spetsforskingen inom AI och robotik-området. Anna projektleder olika projekt i syfte att accelerera AI användningen i samhället. AI Impact Lab är en samverkansplattform som stärker regionens utveckling inom artificiell intelligens genom att fungera som en mötesplats där företag och offentlig sektor får tillgång till den senaste kunskapen inom AI. Här är Annas roll att leda det regionala utvecklingsprojektet AI.ALL.

Petra.

Andreas Persson

Andreas Persson är forskare inom maskinperception och -interaktion vid AASS på Örebro universitet. Han avslutade sina doktorandstudier 2019 och fick sin doktorsexamen inom informationsteknik genom att försvara sin avhandling på ämnet semantisk modellering av verkliga objekt med hjälp av perceptuell förankring. Andreas forskningsintressen inkluderar, förutom perceptuell förankring, kunskapsrepresentation, mänsklig-robot-interaktion, maskininlärning och dataseende.

Amy.

Amy Loutfi

Amy Loutfi är professor i datavetenskap vid Örebro universitet och leder forskningsgruppen AASS Machine Perception och Interaction Lab. Hennes forskning omfattar maskinperception, där AI-metoder som maskininlärning används för tolkning av sensordata, samt människa-robot-interaktion med hjälp av både helt autonoma och fjärrstyrda robotar.

Projektledare

Carolina Wittenfelt

Carolina Wittenfelt Befattning: Ledningsinformatör Organisation: Ledningsstab

Profilsida: Carolina Wittenfelt

E-post: Y2Fyb2xpbmEud2l0dGVuZmVsdDtvcnUuc2U=

Telefon: 019 303267

Rum: E3122

Carolina Wittenfelt