Institutionen för hälsovetenskaper

Frågor och svar om VFU

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) innebär att en del av dina studier sker i en miljö utanför universitetet, till exempel i en vårdverksamhet eller en idrottsförening.

VFU är en studieform som innebär praktiskt lärande. Med stöd av handledare lär du dig att utöva ditt blivande yrke. Du får nödvändiga färdigheter och insikter, du kopplar ihop teoretiska kunskaper med praktiska arbetsuppgifter.

VFU genomförs i verksamheter inom ditt blivande yrkesområde. Det är vanliga arbetsplatser som även ställer upp med handledning av studenter. Verksamheterna väljs ut så att du ska kunna lära dig rätt saker i förhållande till kursens mål.

För att få ihop tillräckligt många VFU-platser har universitetet avtal med Region Örebro län och Örebro läns kommuner, men också med regioner och kommuner i andra (främst angränsande) län. Det betyder att du behöver vara beredd på att resa till annan ort för att genomföra din VFU.

Det är universitetet som fördelar tillgängliga VFU-platser. Du får oftast möjlighet att lämna önskemål, men konkurrensen om platser kan vara stor vilket betyder att många inte får den plats de helst skulle ha valt. Du har inte möjlighet att byta VFU-plats om du inte är nöjd.

På några få utbildningar, oftast distansprogram, finns möjlighet att själv hitta en VFU-plats. Den ska dock alltid godkännas av universitetet.

I vissa fall har du möjlighet att ansöka om förtur till en VFU-plats, till exempel om du är ensamstående med barn under 12 år. Läs mer här

Om du får en VFU-plats utanför Örebro kan det innebära att du tillfällligt måste pendla eller bo någon annanstans. Det kan innebära olägenheter i ditt privatliv, men du har eget ansvar för att planera så att du kan genomföra VFU på anvisad plats.

För de merkostnader som kan uppstå i form av resor eller dubbelt boende finns möjlighet att ansöka om merkostnadslån från CSN och/eller bidrag från universitetet. Läs mer här

Om du upplever problem i lärandet under VFU:n finns riktlinjer från universitetet, bland annat om att upprätta en åtgärdsplan. Du som går på en hälso- och sjukvårdsutbildning kan läsa mer här och du som går en idrottsutbildning kan läsa mer här.

VFU innebär att du lär dig nya saker men också visar att du har nått målen i kursen. Det betyder att universitetet sätter betyg på dina prestationer. Om du får underkänt betyg behöver du göra om din VFU. Till skillnad från andra examinationer har du bara två tillfällen på dig att uppnå godkänt betyg. Anledningen är att VFU är en mycket resurskrävande typ av examination.

Om du ska göra om din VFU väljer universitetet ut en lämplig VFU-plats. Du kan då inte lämna önskemål.

Örebro kommun kräver att praktikanter uppvisar ett utdrag ur belastningsregistret. Du beställer utdraget Kontrollera egna uppgifter från Polisen. Det får inte vara äldre än ett år. Du tar med utdraget i oöppnat kuvert till VFU-platsen, som öppnar, tar del av innehållet och gör en bedömning. Om du är dömd för till exempel förmögenhetsbrott/ekonomiska brott (till exempel stöld och förskingring), våldsbrott, sexualbrott och narkotikabrott kan du komma att bedömas som olämplig att genomföra VFU på platsen. Vänd dig om så sker till kursansvarig eller VFU-koordinator.

Tänk på att i god tid innan kommunal VFU ordna ett utdrag ur belastningsregistret. Du kan i förväg inte veta om din placering blir i Örebro kommun, och behöver därför utgå från att det kan bli så.